9.9.2022

JHL pettyi Helsingin sooloiluun palkkasotkun hoidossa: ”Luokatonta menettelyä, viivästysmaksusta puuttuu nolla lopusta”

Stefab Loman ja Jukka Talvitie

Helsinki maksaa vähintään 50 euron viivästysmaksun työntekijöille, jotka ovat odottaneet palkkojaan jopa kuukausia. Ammattiliitto JHL:n mielestä sekä maksun taso että työnantajan menettelytapa ovat vääriä.

Helsingin kaupungin palkanmaksu on takkuillut viime huhtikuusta lähtien. Tuhannet työntekijät ovat joutuneet odottamaan palkkojaan pahimmillaan jopa kuukausia. Lisäksi palkoissa, lomarahoissa ja työaikakorvauksissa on ollut runsaasti virheitä ja puutteita.

Kaupungin ylin johto pormestari Juhana Vartiainen (kok.) mukaan lukien on pyytänyt virheitä anteeksi. Niinpä Helsingin yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Stefan Loman odotti kaupungilta tekoja.

Hän joutui pettymään – taas kerran.

Lue lisää: Laskut tuli, liksa ei – Helsingin palkkakaaos kuumensi tunteet #Eräpäivä-mielenilmauksessa

Viime viikolla kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt jättivät kaupungille ehdotuksen, miten henkilöstölle aiheutunut vahinko ja haitta pitäisi korvata. Stefan Loman odotti, että työnantaja perehtyy ehdotukseen ja tekee ehkä vastaehdotuksen. Sen jälkeen osapuolet voisivat neuvotella ja hakea kompromissia.

#Eräpäivä-mielenilmaus 24.8.2022
#Eräpäivä-mielenilmaus keräsi osallistujia Senaatintorille 24. elokuuta.

– Keskiviikkona kaupunki toikin julkisuuteen oman päätöksensä ilman mitään neuvottelua henkilöstöjärjestöjen kanssa. Vähän höynäytetyksi tässä itsensä tuntee, hän toteaa.

Myös opettajien ammattijärjestö OAJ:n pääluottamusmies Jukka Talvitie ihmettelee kaupungin menettelyä.

– Tulee tunne, että Helsinki harjoittaa vain seremoniallista keskustelua henkilöstöjärjestöjen suuntaan, hän purkaa pettymystään.

Lue lisää: Helsingin kaupungin työntekijöiden palkkapäivä on kuin lottoarvonta: Koskaan ei tiedä, kilahtaako raha tilille vai purraanko seuraava kuukausi näkkileipää

Mainehaitta pysyy

Jo aiemmin Helsinki on luvannut korvata työntekijöille palkanmaksun viivästyksestä aiheutuneet taloudelliset vahingot sekä lain mukaiset viivästyskorot. Nyt kyse oli ylimääräisestä viivästysmaksusta.

Viivästysmaksun suuruus riippuu vuotuisen viivästyskoron määrästä. Koska se on vain seitsemän prosenttia, jää useimpien palkkasotkusta kärsimään joutuneiden viivästysmaksu vähimmäistasoon, eli 50 euroon.

Helsingin yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Stefan Loman
Helsingin yhteisjärjestö Stefan Loman moittii kaupunkia palkkasotkun hoidosta. Kuva #Eräpäivä- mielenilmauksesta.

– Summa ei millään lailla huomioi sitä haittaa ja huolta, joka palkanmaksun viivästymisestä on henkilöstölle aiheutunut. Lopusta puuttuu nolla, sanoo Loman.

Korvaus kuin suklaakonvehti

Myös OAJ:n Jukka Talvitien mielestä taso on riittämätön.

– Summa vertautuu lähinnä joulukorttiin tai suklaakonvehtiin, hän sanoo.

Stefan Lomanin mielestä asiallisen suuruinen viivästysmaksu olisi ollut hyvä keino korjata palkkasotkussa tahriintunutta pääkaupungin mainetta.

kyltti #Eräpäivä -mielenosoituksessa
Laskut on maksettava eräpäivänä, vaikka palkka ei tulisikaan tilipäivänä.

– Tämä sotku ei ole haitallinen vain työntekijöille, vaan myös veronmaksajille. Mainehaitta kaupungin kyljessä on ja pysyy, kun sitä ei yritetäkään paikata.

Lomanista vaikuttaa siltä, että Helsinki on valmiimpi maksamaan konsulttiyhtiölle enemmän kuin palkkasotkusta kärsineille työntekijöille. Tällä hän viittaa konsulttiyhtiö Deloitteen, jolta kaupunki on ostanut parilla miljoonalla eurolla palveluja Sarastia-palkanmaksujärjestelmän käyttöönottoon liittyvien ongelmien korjaamiseen.

– Kaupungin pitäisi käyttää työntekijöiden hyvitykseen vähintään saman verran kuin konsulttipalkkioihin, Loman sanoo.

Palkkasotku jatkuu pitkälle syksyyn

Pahinta tilanteessa on se, että henkilöstön palkanmaksuongelmat jatkuvat pitkälle syksyyn. Näin pormestari Vartiainen totesi #Eräpäivä-mielenilmauksessa Senaatintorilla pari viikkoa sitten.

Kaupungin oman ilmoituksen mukaan syyskuun alussa oli kokonaan puuttuvia palkkoja 115 ja osittain puuttuvia liki 4 000. Kokonaan puuttuva palkka pyritään maksamaan noin kahden arkipäivän kuluessa siitä, kun tieto siitä on tullut palkanlaskentaan.